0535 014 66 49

PÖH İle ilgili bilinmesi gerekenler

PÖH nedir?nasıl olunur? şartları nelerdir?mülakat aşamaları nedir?

[2.12.2017 13:23:23]

 Polis Özel Harekat Dairesi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün; banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan bir operasyon birimidir.

Pöh hangi dönemler oldu

19.dönem pöh , 22.dönem pöh olması beklenmektedir.

Pöh nasıl olunur ?

Öncelikle polis olabilmek için  2 sart bulunmaktadır.

-Sart Devletin belirlediği  zamanlarda  yapılan özel alımlarla olur .

-Polis Meslek Yüksekokulu yani PMYO’ya katılmanız gerekmektedir. Lise ve dengi bir okuldan mezun olan bunun yanında gerekli başvuru şartlarını sağlayan kimseler alım olduğu sürece PMYO okuyabilmektedir. Daha sonra ise aynı tıpta olduğu gibi polislik mesleğinde de branş seçebilir ve o alana yönelebilirsiniz.  Özel harekat polisi olmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. PMYO öğrencisi iken seçiminizi “Özel harekat polisi olmak istiyorum.” şeklinde yapabilir ya da kadrodayken ve başka bir birimde görev yapmakta iken gerekli şartları sağlamanız durumunda müracaatınızı polis özel harekat olmak istiyorum şeklinde belirtmeniz durumlarında özel harekatçı olabilirsiniz. Peki ama nasıl? Öncelikle 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özel harekat polisi olma şartlarında bazı değişikliklere gidildiğini belirtmek isteriz.

Buna göre “Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, yirmi sekiz yaşından gün almamış olmak ve terhis tarihinden itibaren otuz altı aydan fazla süre geçmemiş olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınabilir.”

 

Bu düzenlemeye göre kimler özel harekat polisi olabilir?

 

• 28 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.

• Terhisten itibaren 36 ay yani 3 yıl geçmemiş olması gerekiyor.

• En az lise veya dengi okul mezunu olmak gerekiyor.

• KPSS şartı aranmayacak.

• Fiziki yeterlilik ve mülakat sınavında başarılı olanlar polis eğitim merkezlerinde eğitime alınacak.

Polis Meslek Yüksek Okulu yani PMYO öğrencileri ikinci sınıfın ikinci dönemine girdiklerinde yani mezun olmalarına birkaç haftalık bir süre kala okullarına özel harekat polisleri ziyarette bulunurlar. Özel harekat polisleri yapmış oldukları bu ziyarette özel harekat polisi olmak isteyen adayların isimlerini alırlar.Ancak burada bir şart vardır. İsmini yazdırmak isteyen adaylardan ailelerinden izin almaları istenmektedir.  Daha sonra ise ismini yazdırmayı başaran adaylar 2400 metre koşu ve hemen akabinde 17 barfiks ve 80 mekik ile 65 şınavdan oluşan bir dizi dayanıklılık testine tabi tutulurlar. Şayet aday bu dayanıklılık testini geçmeyi başarırsa Ankara Gölbaşı ilçesinde bulunan özel harekat kursuna katılmaya hak kazanır.

Mezuniyet tarihinden 4 gün önce özel harekat kursuna katılmaya hak kazanan adayların kuraları ayrı olarak çekilir ve kura sonucu doğu bölgelerimizde bulunan illerden birisine atanırlar. Polis özel harekat yani PÖH kursları 3.5 süre zarfında çok ağır eğitimler sonucunda gerçekleştirilmektedir. Şayet eğitim süreci boyunca dayanabilir ve eğitiminizi başarı ile tamamlarsanız özel harekat polisi olmaya hak kazanırsınız. Ancak istifa eder ya da eğitim sonucunda başarılı olamazsanız trafik şube veya hassas şube birimlerinden birisine atanır ve görev yaparsınız.

Kadroda görevli bir polis memuru iken özel harekat polisi olmak için aranan şartlardır. Polis Özel Harekat birliği polis teşkilatımızın gurur kaynaklarındandır. Bu birlikte yer almak oldukça zor bir eğitim sürecinin sonunda olmaktadır ve başarıyla bir polis özel harekatçı olmanız durumunda da çok zor görevlere verilirsiniz. Bu yüzden “Özel harekat polisi olmak istiyorum.” demeden önce bir çok iyi düşünmeniz ve sonucunda karar vermeniz yararınıza olacaktır. Çünkü neredeyse adayların yarısı eğitim sürecinde özel harekat polisi olmaktan vazgeçmektedirler.

 

Pöh parkuru zormu? Parkura hazırlanmak gerekir mi?

Pöh parkuru ülkenin polislik birimi içerisinde en etkin birimdir bundan dolayıda parkur hatırı sayılır şekilde zordur. Ama adaylar bunun zorluğunu anlamak için adayların sınavlara girmesine gerek yoktur. Bunun için sehrinizde bulunan kurslara gidebilirsiniz. Pöh parkurunu kazanamayan çoğu aday kondisyon yetersizliği, parkuru tanımama ve çalışmamak la bağlantılı olarak kazanamamaktadır.Pöh gönül işidir. Kazanmak için mutlaka çalışmak gerekir. Sizde Pöh olmak istiyorsanız eğer kesinlikle parkura çalısın.

PÖH Parkuru nasıldır?

1) Paralel bar etabı; Yerden yüksekliği 120 cm (barın üst kısmından), barlar arasındaki mesafe 50 cm, bar üstünde elle yürünecek mesafe 2 metre olarak işaretlenecektir.(Paralel barın bağlantı demirlerinin iç kısmından işaretlenecek ve 2 metre olacak şekilde bitiş noktası belirlenecektir) Aday “ÇIK” komutu ile paralel bar istasyonuna çıkıp ayağını yerden keserek “BAŞLA” komutu ile birlikte elleri ile paralelin barlarından tutarak bar üzerinde bitiş noktası 2 metre olarak işaretlerle belirlenmiş mesafeyi yürüyecektir. Aday paralel bar etabını tamamlamadan düşerek ayakları yere değmesi halinde tekrar düştüğü yerden bara çıkarak devam edecek, ancak her yere düşmesine mukabil ceza süresi olarak her düşme için 1 (bir) saniye bitiş süresine eklenecektir. (Adayın ayakları yere değemeden kollarının üzerine düşüp kalkması halinde ceza süresi verilmez.) Paralel barı elleri ile yürüyerek tamamlayamayan aday elenir. Dijital fotosel cihazının kurulum yeri paralel bar üzerindeki adayın başlama noktasından 20 cm ileri kurulacaktır. Başlangıç ve bitiş fotosellerin ayakları (tripod) adayın başlangıç ve bitiş hareketlerini algılayacak yükseklikte kurulacaktır.

2) Sıçrama tahtası etabı; Aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa, sola çift ayakla sıçrama hareketi yapacaktır. (Aday istediği taraftan sağdan veya soldan çift ayakla sıçrama hareketine başlayabilecektir.) Sıçrama tahtasının uzunluğu 2,5 metre, yüksekliği 40 cm, genişliği 20 cm ve sıçrama tahtasının yere basma ayakları 52 cm eninde olacaktır. Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçramanın ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. (Tek ayakla yapılan sıçrama hareketi sıçrama olarak sayılmayacak ve 5 sıçrama hareketinin tamamını da nizami olarak yapmayan aday bu istasyonu yapmamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.)

3) Lastik içerisinden geçme etabı; Lastik içinden geçme etabında adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) basarak geçecektir. Her bir lastik için, içerisine basmadan geçmemenin ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Lastiklerin iç genişliği 16 inch (40.64 cm) olacak, lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır.

4) Ağırlık taşıma etabı; Ağırlık taşıma etabında, adaylar için 30 Kg (15×2) ağırlığındaki, iki kum torbasını aralarında 10 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya bırakacaktır. Adayın ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın dışından dolaşmamasının ceza karşılığı bitirme süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. Ayrıca aralarında 10 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönen ve yarım bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir. Ağırlıkları 10 metrelik mesafeyi tamamlayarak aldığı yere bırakan aday, dubanın içerisinden geçerek diğer istasyona geçmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye ilave edilecektir.

Adayın dubaların arkasından dolaşırken dubalardan herhangi birini devirmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniyeilave edilecektir.

5) Takla atma etabı; Takla hareketine gelirken aday dubanın dışından dolaşarak gelip, 2 m uzunluğundaki yer minderinde öne doğru (1) bir defa takla atacaktır. Takla hareketine gelirken dubanın dışından dolaşmayan adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. (Takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya hiç yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.)

6) Denge aleti etabı; Denge aletinin yerleşme alanı 5,5 metre olup, yüksekliği 65 cm, denge tahta uzunluğu yürüme mesafesi 5 metre, üst basma yeri 10 cm eninde olan denge aletinde aday baştan sona kadar yürüyerek istasyonu tamamlayacak, adayın denge aletinden düşmesi durumunda düştüğü yerden tekrar denge aletine çıkarak yürüyüşünü tamamlayacaktır. Denge aleti etabını tamamlamayan aday elenir.

7) Barfiks çekme etabı; Yüksekliği 235 cm, direklerinin arası en az 120 cm, en fazla 2 metre, barfiks üst demir kalınlığı bir parmak (1 inch= 2,54 cm olan) olarak tabir edilen barfiks üst demirini aday yakalayacak ve nizami olarak yani (5) beş kez çenesini üst demire değdirecek şekilde barfiks çekecektir. Aday barfiks üst demirini tutmada ellerinin yönünü istediği şekilde tutabilir. Aday barfiks çekme sırasında ellerini bırakıp yere düşmesi durumunda kaldığı yerden devam edecektir. Barfiks çekme esnasında kol açısı 90 ve daha az açıda dar olursa her hataya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. Nizami olabilmesi için adayın kolları barfiks çekme esnasında tam açılmış yani 180 dereceye yakın bir açıda olacaktır. Her eksik bırakılan veya çekilmeyen barfiks için ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.

8) Slalom koşu etabı; Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (çubuklar 1.5 metre yüksekliğinde olup, düz ve çapraz olarak 2.5 metre aralığında olacaktır) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş için ve çubuğunu deviren adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.

          9) Engel etabı; Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm. ve alttan geçilecek engel yüksekliği 110 cm. olup engeller arasındaki mesafe 2 metredir)  üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme için ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Adayın bu etap sırasında engel çubuğunu düşürmesi yerinden çıkarması (engel çubuğunun bir tarafının bile yerinden çıkması) ceza süresi alma nedenidir. (Engel çubuklarının bir birlerine takılış yönü adayın geliş yönüne bakacak şekilde olacaktır. Ayrıca bu istasyondaki engellerin hiçbirini nizami geçemeyen aday diskalifiye edilerek elenir.)

          10) Aday bitiş çizgisinden geçerken vücudunun herhangi bir uzvuyla dijital fotoselli kronometreyi durdurması halinde parkuru tamamlamış olur. (Dijital fotoselli kronometrenin herhangi bir nedenle durmaması, durdurulamaması halinde fiziki yeterlilik sınavı komisyonu tarafından adayın bitiş çizgisinden geçişi göz önüne alınarak bitiş süresi olarak kaydedilir, herhangi bir tereddütte düşülmesi halinde kamera kayıtları kontrol edilerek bitiş süresi tespit edilir ve bitiş süresi olarak yazılır.)

 

PÖH parkuruna hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Pomem mülakatları başladı. Adaylar ilk günden elenmeye  başlıyor bunun nedeni kişilerin boylarını tam bilmemeleri ve bu yüzden de  bir çok adayın daha spor mülakatına girmeden sağlık kısmında eleniyorlar.

PÖH sağlık kontrolü aşaması

İlk olarak adaylar spor salonunun önünde toplanırlar. Sağlık kontrolüne adaylar kpss puan sıralamasına göre içeriye alınıyorlar. Sonra sıraya geçiyorsunuz ve  kollarınızı  dirseklere kadar paçalarınızıda dize kadar sıvıyorsunuz ve 10  kişilik grublar halinde içeriye alınıyorsunuz.İlk olarak boy ölçümü yapılıyor.Sonra bir alet ile kilonuz daha sonra  ellerimi pomem  sınav sorumlularına doğru uzatıyoruz üstüne bakıyorlar ve avuç içine bakıyorlar sonrasında ise  dişlerinize bakıyorlar  belli bir perdenin arkadaşında üstünüzü çıkarıp 2 saniyelik bir kontrolden sonra  son olarak renk körlüğü testine giriyorsunuz sayıları söyledikten sonra  pomem sağlık kontrolü aşamasını geçmiş bulunuyorsunuz. Sonrasın da belli bir  dk ortalama 20 dk sonra sağlık kontrolünden geçip geçmediğiniz size söyleniyor eğer geçmiş iseniz ikinci aşamaya hazırsınız hayırlı olsun..

PÖH sözlü mülakat aşaması

Arkadaşlar geçen sefer olduğu gibi sırada bekliyorsunuz ve  kutudan kart çekiyorsunuz sözlü mülakatta en çok dikkat etmeniz gereken şey kendinize olan özgüniniz heyecanlanmanız  normal  soruyu çok saçmamalamakla birlikte bilmenizde önemli değil  fakat kendinizden emin ve özgüvensiz olmayın olabildiğince rahat cevaplar vermeye çalısın. Özellikle sitemizde bulunan pomem mülakat soruları  alanına bakmanızı tavsiye ederiz. İçeriye girdiğinizde adınızı soyadınızı memleketinizi doğum tarihinizi  anne adı baba adı  meslek söyleyip konunuzu söylüyorsunuz. Sonra açıklamanızı yapıyorsunuz ve bitiyor acele etmeyin kekelemeyin ve net konuşun yeterli.

PÖH parkuruna ,PÖH spor mülakatına hazırlanmak gerekir mi?

Burada yine  belirli sayıda kişiyi içeriye alıyorlar ve görevli polis memuru size  pomem parkurunu tanıtıyor ve uygulamalı olarak size gösteriyor. İnternette gördüğünüz resimle birebir aynısı sitemizden bulabilirsiniz. Burada önemli olan  parkuru daha önce görüp görmediğiniz kondisyonunuz ve  spor altyapınız  sizlere tavsiyemiz daha önce belirli bir zaman diliminde pomem parkurunu kesinlikle görmeniz çünkü kondisyonunuza ve kendinize güvenmeniz emin olun bu parkuru geçmenizde bazen yeterli olmaya biliyor ortamama her 5 kisiden 3 ü bu parkurdan eleniyor bunun nedeni daha önce parkuru görmeyişi ve ya yanlış yerlerde görmesi peki bu tip kurslara giderken nelere dikkat etmeliyiz.

-PÖH parkur kursların bulunduğu yer

- PÖH parkur  kurslarının yapıldığı alan

- PÖH parkurunda kullanılan malzemelerin kalitesi

- PÖH parkurunda bulunan eğitmenler

- PÖH parkurunda eğitim alanının nizami olup olmadığı

- PÖH parkurunda eğitim alanında fotosel kullanılıp kullanılmadığı

- PÖH parkurunda  kullanılan malzemelerin kalitesi bu çok önemli arkadaşlar çünkü malzemelerin kalitesi sizin sakatlanmanızı engeller

- PÖH parkurunda çalıştığınız kişilerin  parkur bilgisi ve anlatımı  bunun önemi hocanın kalitesinden geçer hoca ne kadar kaliteli ise  sizde o kadar çabuk öğrenirsiniz ve  saniyeniz onunla orantılı olarak hızlanır

 PÖH hangi dönemlerde yapılır ?

PÖH  son dönemlerde oluşan olanüstü hal ve olanüstü durumlarla birlikte alımlar 3 4 katına çıkmıştır. Bunun nedeni devlette oluşan ihanet çetesinin yani (fötö) oluşumunun devletten ihraç edilmesinden oluşan açıkları kapatmaktır. Ortalama her 12 ayda bir yapılır.

PÖH kayıt sırasında istenilen belgeler

1-    Askerlik hizmetini yapmış adaylardan “Terhis Belgesinin” aslı ve üç adet fotokopisi, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10’uncu maddesine göre askerlik hizmetini yapmış sayılanlardan ise   “Askerlik Durum Belgesi” istenilecektir. - (Uzun dönem askerlik yapanlarda kesinlikle "terhis belgesi", kısa dönemlerde ise e-devlet çıktısını veya terhis belgelesinin getirilmesi)

 2-       Nüfus cüzdanının aslı ve üç adet fotokopisi,

 3- Mezun olduğu üniversiteye ait diplomanın aslı veya üniversite onaylı örneği; diplomasını kaybedenler için öğrenim durum belgesi(Yüksek Lisans eğitimine devam etmesi nedeniyle üniversite diploması yanında bulunmayan adaylar, diplomalarının aslı yerine yüksek lisans yaptığı üniversite/enstitü/yüksekokul tarafından onaylanan diploma örneği ile birlikte yüksek lisans eğitimine devam ettiğini gösterir onaylı belgelerini getirmeleri durumunda da kayıtları alınacaktır)(Lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesinin aslı ve Üç adet fotokopisi),

 4-    Ortaokul veya lisede hazırlık sınıfı okuyan öğrencilerin okul diplomaların aslı veya onaylı fotokopisi; diploması olmayanlar ise hazırlık okuduklarına dair ( imzalı ve mühürlü) belgelerin asıllarını ve iki adet fotokopisini getirecek (2009' dan önce mezun olanlar diplomasında 4 yıl, 1+3 yıl, 3+1 yıl, Hazırlık+3 yıl ibaresi olanlar ve 2009 yılından sonra mezun olanlar 4+1 ve/veya 5 yıl yazanlar varsa),

 5-    Son altı ay içerisinde çekilmiş 10 adet fotoğraf (fotoğrafta sakal ve bıyık kesinlikle olmayacaktır.),

 6-  1 Adet ikametgah Belgesi ve fotokopisi - (Nüfus Müdürlüğünden veya e-devletten alınacak)   

 7-    Vukuatlı nüfus kâğıt örneği - (Nüfus Müdürlüğünden veya e-devletten alınacak)

 8-    Evli ise eşinin kimlik fotokopisi,

 9-  Evli ise evlilik cüzdanının ilk dört sayfasının fotokopisi (2 adet) ve eşinin iki adet fotoğraf,

 10-    Kendisinin veya eşine ait isim ve soy isim değişikliği, yaş tahsisi değişikliği yapanlar için mahkeme kararı aslı veya onaylı sureti,

 11-    Tezli-Tezsiz Yüksek lisans veya Doktora yapan öğrencilerin diplomaların asılları veya bitirme belgelerinin asılları ve üç adet fotokopisi getirilecek,

 12- Adayın Adli Sicil Belgesi (Evli ise eşinin de Adli Sicil Belgesi) - (Adliyeden veya e-devletten alınacak),

13-Kan gruplarını bilmeyen adaylar kan gruplarını kayıta gelmeden mutlak surette öğrenmeleri gerekmektedir. (Kan grubu belgesi getirilecektir.)

15- Askerliği yapan adaylar tarafından askerlik süresince alınan hava değişim raporu ile herhangi bir sebeple alınan sağlık kurulu raporları ve askerlikten muaf veya askerliğe elverişli olmayanların belgelerini kayıt sırasında PÖH Müdürlüğümüze teslim etmeleri gerekmektedir.

Taahütname ve kefalet senedi, adayların PÖH Müdürlüğümüze kayıtları esnasında istenmeyecek, daha sonra Eğitim-Öğretimin başlangıcında istenecektir.Adayların anne, babası varsa 18 yaşında büyük kardeşlerin doğum yılı ve yerini ayrıca kardeşlerin güncel adres bilgileri kayıt sırasında gerekmektedir.

PÖH Müdürlüğümüze planlanan adayların 11 Temmuz 2017 Salı günü mesai bitimine kadar kayıtları yapılacak ve  eğitimlere başlanılacaktır. 11 Temmuz 2017 Salı günü  Müdürlüğümüzde mesai bitimine kadar hazır bulunmayan adaylar haklarını kaybedecek ve yerlerine yedek aday planlaması yapılacaktır.

  PÖH’de KULLANIMI YASAK OLAN, GETİRİLMEYECEK ve EMANET ALINMAYACAK MALZEMELER

1-      Ses ve Görüntü Kayıt Özelliği Olan Akıllı Cep Telefonu, Bilgisayar, Tablet, Fotoğraf Makinası Kamera vs. gibi Elektronik Cihazlar

2-      Her türlü Oyun Aleti , Aracı ve Malzemesi

3-      Dr. Raporu ve Reçetesi Bulunmayan Bitkisel veya Tıbbi İlaçlar ve Her türlü Tıbbi Malzemeleri

4-      Her türlü Kesici ve Delici Aletler

       NOT: Adaylar saç, sakal ve bıyık tıraşını olmuş bir şekilde  okula geleceklerdir.

 DİKKAT:  İstenecek yeni belgeler olabileceğinden, liste güncellenebilir. Bu yüzden internet sitemizin sık sık ziyaret edilmesi gerekmektedir.

DİKKAT: YUKARIDA BELİRTİLEN HUSUSLAR OKULUMUZA  YEDEK OLARAK PLANLAMASI (KAYIT İÇİN ÇAĞRILAN) YAPILAN ÖĞRENCİLER İÇİNDE GEÇERLİDİR.

pöh hazırlık kursu , pöh kurs pöh hazırlık kursu ankara pöh parkur pöh mülakat pöh mülakat soruları pöh hazırlık kursu ankara pöh hazırlık istanbul pöh hazırlık izmir pöh hazırlık ankara


Diğer Haberler